Sportrusten Marathonclinic
   (24-06-2019)

AV PEC 1910 start dit jaar met een marathonclinic op basis van sportrusten. Inmiddels zijn binnen PEC ervaringen opgedaan met de beginselen van sportrusten: diverse clinics (oa voor de 4 EM en halve marathon) zijn inmiddels georganiseerd.  Dit is wel de eerste keer dat de marathon clinic wordt georganiseerd. Ook elders is inmiddels heel veel ervaring opgedaan met de sportrusten schema's voor langere duurlopen.  Het blijkt dat vooral de recreatieve lopers goede ervaringen hiermee hebben en dat de kans op blessures minder is en de kwaliteit van het herstel beter is. Opvallend is verder dat tijdens de marathon de lopers ontspannender lopen, de kans het grootst is om de man met de hamer niet tegen te komen en dat er in het laatste deel (na de 30 kilometer) vaak nog energie over is om te versnellen.  

Wij kiezen ervoor om op basis van de marathonhartslag te lopen. De eerste training zullen wij op basis van een inspanningstest bepalen wat de marathonhartslag is. Het betekent dus, dat niet je marathon tempo bepalend is voor je trainingen.  Trainingen op hartslag in plaats van marathontempo heeft belangrijke voordelen: lichamelijke veranderingen (vermoeidheid, stress) of andere weersomstandigheden zullen lichamelijk effect hebben. Trainen op tempo houdt hier geen rekening mee, op hartslag trainen wel.    

In principe bestaat de sportrustentraining voor de marathon uit 4 trainingen per week:
- een training loop je intensief. Dit is een kortere afstand; de training loop je boven de marathonhartslag. 
- een training loop je heel rustig aan, vogeltjes kijken wordt dat ook wel genoemd: een heel rustige training die je zonder hartslagmeter loopt. Deze training kan ook een andere sport zijn: zwemmen, fietsen.
- twee trainingen loop je op marathonhartslag. Hoe hard je die trainingen loopt en op welke hartslag, verschilt per persoon. 

 Het schema gaat uit van een trainingsschema van 100 dagen.  Meer hierover lees je in het boekje "De marathon revolutie" van Stans van der Poel en Koen de Jong.
In ons schema hebben we een correctie aangebracht tov het schema dat in de "De marathon revolutie" is opgenomen: de 10 km voluit trainingen (die om de 3 weken worden gelopen) hebben wij vervangen door langere duurlopen. Uit eerdere ervaringen bij PEC met sportrusten marathon schema's blijkt dat dit belangrijke voordelen heeft: het lichaam wordt getest voor langere duurlopen en mentaal krijg je meer zelfvertrouwen.

Voor alle trainingen is de marathonhartslag de basis. De marathonhartslag bepalen we aan de hand van het omslagpunt. Net onder dit omslagpunt ligt de hartslag die je gedurende langere tijd kunt volhouden zonder te verzuren. Daarbij gaat het om een kleine zone van een hartslag of drie, vier. Dat vind je ook terug in de trainingen: 1 training in de week train je tegen de bovengrens van deze zone (iets kortere training op marathonhartslag); 1 training, de wat langere training, loop je op de ondergrens. Het is de kunst dat je door de trainingen met deze hartslagzone leert omgaan en (in de buurt) leert lopen.  Als dat lukt dan zal je merken dat je bij dezelfde hartslag steeds sneller gaat lopen. 

 Tijdens de wat langere duurlopen zullen we hiermee oefenen. Je leert dan in het begin met een wat lagere hartslag te lopen. Ook bij de marathon zal dat het geval moeten zijn. De kunst is dan dat je hartslag tot kilometer 30 ongeveer in de zone van je marathonhartslag uit je trainingen ligt. 

 Voorwaarden om deel te nemen:
Er zijn in principe 2 voorwaarden om deel te nemen:
- je kunt 10 km lopen binnen de 65 minuten
- je bent lichter dan je lengte in centimeters -100 + 10 %. 

 Om zeker te zijn dat je herstel tijdens de trainingen goed is (in je conditie opbouwt) moet je ook je rusthartslag bijhouden. Als deze  gelijk blijft of lager wordt, dan gaat het goed. Als je hartslag aanmerkelijk oploopt dan is het tijd dat je extra rust moet nemen. 

 Naast je hartslag is de manier van ademhalen tijdens het hardlopen en zijn ademhalingsoefeningen van belang. Ook daar gaan we mee aan de slag.

De clinic start op vrijdag 5 juli as met een korte training, waarbij het individuele omslagpunt (de hartslaggrens van de hardloopzones) wordt bepaald. Deelnemers worden verzocht op 5 juli om 19.30 uur bij AV PEC1910 aanwezig te zijn. 
Je kan je opgeven voor deze clinic bij: 

Manfred Reuvekamp, e mail: 
Peter van Koulil, e mail: 

 

 Jan ter Burg
Manfred Reuvekamp
Peter van Koulil

Aankomende evenementen

Schrijf je in

Wil je lekker meesporten? Schrijf je dan nu in

Waar kun je ons vinden?

Meer informatie over onze contact- en locatiegegevens

Atletiek. Wat is atletiek?

Atletiek is een oude sport waar de sporters (atleten) individueel
of in groepen (estafette en of clubcompetitie) presteren. 
Atletiek wordt zowel op de weg als op een atletiekbaan beoefend. Atletiek wordt wel 'de moeder der sporten' genoemd omdat het de menselijke basisbewegingen (lopen, springen, werpen) omvat.

Wil je een keer vrijblijvend mee trainen?

Schrijf je in en train een keer mee zodat je ziet hoe gezellig en gezond het is.

Mail voor meer informatie de AV PEC 1910 Ledenadministratie: ledenavpec1910@hotmail.com


Ogenblik a.u.b. ...