Bericht uit Thailand van Alfred Rekers
   (03-07-2018)

Na lange tijd toch maar weer is 'wat' van me laten horen vanuit Kanchanaburi (plaats ongeveer 130km ten noordwesten van Bangkok (Thailand), vooral natuurlijk over het lopen van wedstrijden van me. Ik zal niet verder uitweiden over hoe goed ik het naar mijn zin heb hier! Via social media (o.a. Facebook eigen pagina; @Runningcoachkanchanaburi) kan men mij ook volgen in mijn activiteiten als (hard)loper/coach. Daar is veel terug te lezen over vooral mijn trainingen/wedstrijden, meer dan wat ik in dit bericht zal vertellen.
In Nederland was het voor me altijd duidelijk hoe mijn hardloopjaar er uitzag, wat wedstrijden en trainingen betreft, hier was (en is...) het voor me toch nog wel zoeken hoe te doen! Nu, na ruim 1,5 jaar denk ik dat ik er een beetje uit ben. Ruwgezegd komt het er op neer dat de 1e helft van het jaar de nadruk ligt op een aantal baanwedstrijden die er zijn te lopen en de 2e helft van het jaar zal de nadruk op de wegwedstrijden gaan liggen. Baanwedstrijden worden maar weinig georganiseerd (helaas), dus om mezelf hierin te (blijven) ontwikkelen loop ik zo nu en dan ook voor mezelf een baanwedstrijd! Wegwedstrijden zijn qua afstand ruwgenomen tussen de 10km en 1/2 marathon in, er staat voor nu op 2 september en (waarschijnlijk) op 18 november een halve marathon gepland.
Goed...hieronder een kort overzicht van een aantal wedstrijden die ik het afgelopen tijd hier heb gelopen;
  • 10 december 2017; Kanchanaburi, River Kwai Half Marathon Championships 10,55km (mini-marathon) 3e plaats categorie (50-59 jaar) in 41.37min. Dit is één van de grotere wedstrijden en hier valt dan ook nog wel wat prijzengeld te verdienen, met deze 3e plaats had ik 2500 bath (zo rond de 65 euro (het jaar ervoor 2e en 4000 bath) gewonnen. Dit was een thuiswedstrijd voor me. Loop ik bijvoorbeeld in Bangkok dan moet ik daar een dag van tevoren zijn om mijn startnummer e.d. op te halen en aangezien Bangkok voor ons zeker een 3 uur rijden is (de wegen zijn wat anders dan in Nederland...) boeken we dan ook een hotelovernachting. Wanneer ik dan wat prijzengeld win kan het allemaal met de kosten net uit en/of maak ik nog wat winst en ach we (samen met mijn vrouw) hebben tevens voor weinig geld een paar leuke dagen!  Op de halve marathon viel er nog wel wat meer te verdienen. Wat je dan ook ziet is dat er hier ook Afrikaanse (vooral uit Kenia) lopers op deze wedstrijden afkomen, dit zijn (natuurlijk) niet de snelste Afrikanen. 
  • 17 december 2017; Bangkok, Thailand International Half Marathon, 10,5km (was overigens bijna 11km!) 2e plaats categorie (50-59 jaar) in 43.20min.
  • 9 maart 2018; Lampang (noordoosten van Thailand), Open Thailand Masters Championships, 5km wegrace 2e plaats categorie (50-54) in 18.54min. Was wel grappig, in 1e instantie dacht ik dat het een 5000m baanwedstrijd was, maar kwam er een paar weken van tevoren achter dat het een wegwedstrijd was. Parcours was met veel stijgen en dalen. 'Volle bak' gegaan om nr. 1 nog te achterhalen, maar was helaas te ver weg.
  • 10 maart 2018; Lampang, Open Thailand Masters Championships, 800m 7e plaats categorie (50-54) in 2.29.88min. Viel enigszins wat tegen, had gedacht wel 'even' makkelijk rond de 2.25 (clubrecord 2.25.0) te lopen, maar doordat ik de dag ervoor de 5km behoorlijk diep was gegaan zat dat toch nog behoorlijk in de benen! Wel weer een mooie en goede ervaring deze masters kampioenschappen. Er stonden atleten aan de start uit heel wat Aziatische landen waaronder ook bijvoorbeeld Iran, India, Vietnam, Singapore, Nepal maar ook Australië. Wat ook apart was, op de 800m stonden er ruim 30 man op de startlijst in mijn categorie en het was echt de bedoeling dat we met z'n allen in één serie van start zouden gaan, niet in banen starten overigens maar aan de lijn. Gelukkig stonden er een stuk minder lopers aan de start, ik dacht zo rond de 15 á 20 man. Ook mooi, in de call room zit je dan naast oudere mannen van 80 á 90 jaar die ook 'gewoon' een 800m gaan lopen, geweldig en best respect voor!
  • 8 april 2018; Bangkok, 10K Championship Of Thailand, 10km (was overigens rond de 10,3km) 8e plaats categorie (50-59 jaar) 164e totaal in 39.50min. (chiptime). Doorkomst 10km zo rond de 38.50min, was wel mijn snelste 10km sinds jaren. Dit was een behoorlijk grote wedstrijd hier in Thailand, zeker één van de grootsten met het aantal finishers van rond de 11500! De beste lopers van Thailand stonden hier wel zo ongeveer aan de start.
  • 7 mei 2018; Bangkok, Thai Open, 5000m (op de baan!) 9e plaats in 18.48.25 (officieel) zelf geklokte tijd; 18.44.4, ik begrijp niet hoe ze aan die 18.48 komen, ikzelf druk mijn stopwatch bij het startschot in en stop hem op het moment dat ik de finish over kom en ik ga daar echt geen seconden naast zitten...vreemd! Maar goed, best tevreden mee, had gehoopt op een lage 18 minimaal maar door de omstandigheden zat dat er niet in; o.a. behoorlijk warm en wind, plus dat ik de hele race zo'n beetje alleen heb gelopen. Zo goed als iedereen liep behoorlijk langzamer dan wat ze zouden kunnen lopen. We gingen met 15 man van start, na de start lag ik 14e, en met 1km gelopen te hebben bijna 100m achter op nr. 13, maar vervolgens het tempo redelijk strak doorgelopen en nog 'even' 5 man ingehaald. Later zag ik in de uitslag dat er 4 man niet gefinished waren...ook behoorlijk slecht natuurlijk als je door een kerel van boven de 50 eruit word gelopen! Op zo'n baankampioenschap kan je goed zien dat het niveau hier in Thailand een stuk minder is dan in Nederland, op de sprint valt het best nog wel mee, maar word het langer dan 800m gaat het toch wel lastiger worden, de winnaar op de 5000m liep bijvoorbeeld iets van 16.08min. Technische nummers een beetje hetzelfde verhaal, natuurlijk zijn er wat uitzonderingen, op polshoog bij de mannen word er 'gewoon' ruim boven de 5m gesprongen nummer 1 iets van 5.40 á 5.50, verspringen idem dito 3 man ruim boven de 7m. Maar ook dit was weer super om mee te maken (2e jaar overigens, vorig jaar 18e maar met meer 'buitenlanders'). Ook wel apart, ik was denk ik dat weekend de enige niet Aziaat en misschien ook nog wel de oudste deelnemer met mijn 52 jaar.
  • 3 juni 2018; Kanchanaburi stadion, 1500m in 4.54.5min. Solo gelopen in m'n eentje (geen 'echte' wedstrijd), erg tevreden mee. Overigens had je met deze tijd een 1e plaats kunnen pakken op de masterkampioenschappen eerder dit jaar; op naar volgend jaar!
  • 18 juni 2018; Kanchanaburi stadion, 800m in 2.27.7min. Ook weer solo gelopen, stond behoorlijk wat wind.
  • 22 juni 2018; Kanchanaburi stadion, 800m in 2.25.9min. En ook weer solo, voelde me wel beter nu, maar ook best wat wind (meer dan de 18e dacht ik). Zit echt meer in. In een echte race moet het flink sneller kunnen, ik denk wel zo rond de 2.20 te kunnen lopen.
Dit waren zo ongeveer de belangrijkste (voor mij dan..) wedstrijden. Hier lokaal zijn er ook nog wel is wegwedstrijden en dan loop ik behoorlijk vooraan normaal gesproken met 1e en 2e plaatsen overall. Er is hier in een nabij gelegen plaats een (jonge) militair gestationeerd die net iets sneller is, vandaar de 2e plaatsen!
Wat ik al eerder schreef het niveau ligt hier wel wat lager dan in Nederland, vandaar dat ik hier ook zo van 'voren' kan lopen. Verder blijft het lopen van wedstrijden hier één groot feest, wat vooral ook naar voren komt in de hele organisatie rond de wedstrijden. De prijsuitreiking word normaal gesproken niet afgeraggeld maar word goed de tijd voor genomen. De meeste wedstrijden worden vroeg in de ochtend georganiseerd, starten rond 5 uur s'ochtends is geen uitzondering, vervolgens kan er na de finish ontbeten worden, waarbij er in de grotere wedstrijden van alles te eten en drinken is, dit gaat van rijst t/m broodjes e.d. Kortom geweldig leuk om elke keer weer mee te maken. Plus de bekers/trophy's zijn van een niet misselijk formaat in de ruim 1,5 jaar dat ik hier nu ben heb ik nu ook heel wat van dat materiaal bij elkaar gelopen (zie ook de foto!)!
Momenteel zijn ze hier op de campus van de universiteit (Kanchanaburi Rajabhat University) bezig om de sintelbaan te vervangen voor een kunststof baan (zeker 8-baans rond). Ideaal voor me om te trainen aangezien we hier op de campus wonen en de baan hooguit een paar minuten fietsen is! Wat accommodaties betreft is het hier niet zo slecht, in een straal van zeg 15km rond huis heb je 2 kunststofbanen en zeker 4 á 5 sintelbanen. En ik train regelmatig enkele keren per week op asfalt waar het veilig lopen is (in een park e.d.), langs de openbare weg lopen is me niet veilig genoeg.
Ideaal is ook dat er een hotel hier op de campus is op loopafstand (200m?) van de atletiekbaan. Wanneer mensen hier in de buurt zijn (Kanchanaburi bekend om 'The bridge over the River Kwai') en nog wat willen trainen (op de baan) is dit ideaal. Hotel is te boeken voor minder dan 15 euro/nacht. Plus ik kan nog wat van de omgeving e.d. laten zien en weet natuurlijk waar er goed gegeten kan worden! Bij interesse, ik ben op allerlei manieren wel te bereiken (Facebook e.d., mail; alfredrekers@gmail.com ).
Goed...genoeg geschreven voor nu. De plannen zijn om zo rond de jaarwisseling naar Nederland toe te komen, waarbij ik er aan zit te denken om op 31 december de Sylvestercross te lopen in Soest. Ik probeer zeker nog eens langs de baan te komen voor een training dan spreek ik vast weer een heel aantal van jullie!
Voor nu ga ik lekker door met alles wat ik doe en heb ik het prima naar de zin!
Groeten vanuit Kanchanaburi/Thailand,
Alfred Rekers.

Aankomende evenementen

07-04-2019, 12:30 uur

Ekiden Zwolle

Schrijf je in

Wil je lekker meesporten? Schrijf je dan nu in

Waar kun je ons vinden?

Meer informatie over onze contact- en locatiegegevens

Atletiek. Wat is atletiek?

Atletiek is een oude sport waar de sporters (atleten) individueel
of in groepen (estafette en of clubcompetitie) presteren. 
Atletiek wordt zowel op de weg als op een atletiekbaan beoefend. Atletiek wordt wel 'de moeder der sporten' genoemd omdat het de menselijke basisbewegingen (lopen, springen, werpen) omvat.

Wil je een keer vrijblijvend mee trainen?

Schrijf je in en train een keer mee zodat je ziet hoe gezellig en gezond het is.

Ja, ik train graag een keer mee


Ogenblik a.u.b. ...