Trainingsmogelijkheden

Training
Voor de verschillende atletiekonderdelen of combinaties daarvan zijn trainers aangesteld. De jeugd (tot en met de C-junioren) traint in leeftijdsgroepen. De overige, volwassen atleten trainen per atletiekonderdeel of een combinatie van onderdelen. Deze trainingen zijn geheel naar eigen keus. Binnen de club wordt er onderscheid gemaakt in twee soorten atleten:

 • wedstrijdatleten
  • Minipupillen
  • C-, B-, en A-pupillen
  • D-, C-, B- en A-junioren
  • Senioren
  • Masters (Veteranen)
 • recreanten (veelal recreatieve hardlopers)

Pupillen (7 t/m 11 jaar)
Kinderen die 6 jaar zijn mogen het jaar dat ze 7 worden vanaf maart/april mee trainen. Dit wordt gemeld op de pagina algemeen.

Oudere kinderen kunnen meestal direct instromen
De pupillen zijn te verdelen in 4 groepen:

 • minipupillen :  voorwaarde, kinderen, die in het lopende kalenderjaar 6 geworden zijn of 7 worden , vanaf maart/ april, wordt gemeld bij algemeen
 • C - pupillen : de kinderen, die in het lopende kalenderjaar 8 worden
 • B - pupillen : de kinderen, die in het lopende kalenderjaar 9 worden
 • A - pupillen : de kinderen, die in het lopende kalenderjaar 10 of 11 worden

De training van pupillen is er op gericht, dat de kinderen op een speelse manier de volgende atletiekonderdelen leren beoefenen: sprinten, 600/1000 meter, hoogspringen, verspringen, kogelstoten en balwerpen. Bij jonge kinderen is het heel belangrijk dat zij plezier hebben in de training. De ontwikkeling van de techniek van de verschillende onderdelen gaan dus hand in hand met een plezierige training. Regelmatig is er voor de kinderen gelegenheid om mee te doen aan wedstrijden. Bij deze wedstrijden staan meestal 3 of 4 atletiekonderdelen op het programma. Ouders van jonge atleten kunnen vóór of na de training altijd met vragen bij de trainer terecht.
Alle pupillen kunnen tweemaal in de week trainen, mag ook 1 keer. In de zomer wordt er zowel op de dinsdag als de donderdag van 18:00 tot 19:00 uur getraind.
De winter periode gaat in na de herfst vakantie, dan trainen we op dinsdag buiten op de baan en op donderdag in het Greydanus college (achter Windesheim), tijden blijven van 18- 19.00 uur.
Belangstellenden kunnen zich een kwartier voor de training melde bij de trainers, in glazen hok op de atletiekbaan. br>


C/D-junioren (12 t/m 15 jaar)
Na de pupillentijd worden de kinderen junior. Ze zijn eerst 2 jaar junior D (het jaar waarin ze 12 worden en het jaar waarin ze 13 worden). Daarna worden ze op dezelfde wijze twee jaar lang junior C. Ook bij de junioren is plezier in de training heel belangrijk, maar er wordt nu meer prestatiegericht getraind. In deze juniorenperiode worden een aantal nieuwe atletiekonderdelen aan het programma toegevoegd. Balwerpen wordt vervangen door speerwerpen, en verder krijgen ze nu ook discuswerpen, hordelopen en polsstokhoogspringen. Ook worden verschillende nieuwe loopnummers kunnen nu beoefend worden. In principe krijgen de C/D junioren al deze atletiekonderdelen aangeboden, er wordt namelijk nog in groepsverband getraind.
In de zomer worden er regelmatig baanwedstrijden georganiseerd, in de winter kunnen de junioren deelnemen aan crossen (boslopen) en aan indoorwedstrijden. Bij veel van deze wedstrijden kunnen de C/D junioren zelf kiezen aan welke onderdelen ze willen meedoen, bij competitiewedstrijden worden ze in overleg met de trainer op bepaalde onderdelen ingezet. Bij competitiewedstrijden neem je deel als team.

Net als bij de pupillen wordt er twee keer per week getraind. De trainingstijden voor de zomer zijn maandag en woensdagavond van 19:00 tot 20:30, beide malen op de atletiekbaan. Belangstellenden kunnen zich even voor aanvang van de training melden en een aantal trainingen kostenloos meedoen.A/B junioren, senioren en masters (16 jaar en ouder)
Na 2 jaar junior C te zijn geweest worden de atleten eerst junior B (2 jaar), daarna junior A (ook 2 jaar) en uiteindelijk senior. Mannen en vrouwen worden master (vroeger heette dat veteraan) op de dag dat ze 35 worden. De reden dat deze groepen hier in een adem worden genoemd is dat deze groepen niet meer als eigen leeftijdsgroep apart trainen. Zij trainen per atletiekonderdeel en ze kunnen zelf kiezen welk onderdeel ze willen trainen. Hierdoor hebben ze de mogelijkheid om zich op één of meer onderdelen te specialiseren. Ze kunnen echter ook alle onderdelen blijven beoefenen en zo voor de meerkamp trainen. Ieder jaar is er een aantrekkelijk wedstrijdprogramma, met o.a. competitiewedstrijden en diverse baanwedstrijden in de zomer en crossen en indoorwedstrijden in de winter. Wegwedstrijden worden het gehele jaar in allerlei afstanden aangeboden.
De trainingen van de verschillende atletiekonderdelen zijn over de week verdeeld, zodat er meerdere keren per week getraind kan worden, desgewenst op verschillende onderdelen. Belangstellenden kunnen zich even voor aanvang van de training melden en een aantal trainingen kostenloos meedoen. De aangeboden (zomer)trainingen per 1 april zijn in onderstaande link te bekijken:

baanatletiek/trainingsgroepen

wegatletiek/trainingsgroepen
 

Recreanten (18 jaar en ouder)-
De groep atleten die niet in de eerste plaats traint om aan wedstrijden mee te doen is de recreanten. Hierbij moet toch voornamelijk worden gedacht aan hardlopers dan wel trimgroepen. Een goede start kunt u in deze trimgroepen maken op woensdagavonden. Voor echt beginnende hardlopers kunnen we verwijzen naar onze contactpersonen. Zij kunnen in een gesprek met u afstemmen wat voor u een passende start is. Voor de gevorderde lopers wordt regelmatig een clinic aangeboden; te denken valt daarbij aan een halve marathonclinic en een hele marathonclinic. Meer informatie over recreatief hardlopen kunt u hier vinden. Belangstellenden kunnen zich even voor aanvang van de training melden en een aantal trainingen kostenloos meedoen. 

Voor meer informatie kunt u contact op nemen met een van de coördinatoren recreatief hardlopen:

- Corine Havinga   corine_havinga@hotmail.com

- Arjen Keers        arjenkeers@ziggo.nl


G-Atletiek
De G atletiek van AVPEC 1910 is voor recreatieve hardlopers met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in de leeftijd van 14 t/m 99 jaar. De trainingen zijn iedere donderdagavond van 19.00-20.00 uur onder begeleiding van een vaste groep enthousiaste vrijwilligers.Tijdens de training houden we rekening met de mogelijkheden en conditie van de atleten. Plezier en ontspannen staan voorop maar het is mogelijk om aan recreatieve loopwedstrijden deel te nemen. 

Heb je interesse? Laat het ons weten en kom een keer kijken op de donderdagavond. 

Vrijwilligers
Alle werkzaamheden binnen de vereniging worden gedaan door vrijwilligers. Ook u kunt zich nuttig maken voor de vereniging, en eigenlijk verwachten wij dit ook van u, in het belang van alle atleten, door vrijwillig één of meer werkzaamheden te vervullen (dit geldt ook voor de ouders van jeugdatleten/pupillen). Een kleine greep uit de mogelijkheden:

 • Vervoer van atleten naar wedstrijden
 • Hulp in de kantine
 • Materiaal klaarzetten op de baan bij wedstrijden
 • Jureren of helpen daarbij
 • Administratieve verwerking bij wedstrijden
 • Onderhoud aan gebouw en materiaal


Voor informatie over de contributie klik hier