Historie AV PEC 1910

Al vele tientallen jaren wordt er in Zwolle aan atletiek gedaan bij de atletiekvereniging a.v. P.E.C. 1910 op de atletiekbaan Wim Peters. 

Alle atletiekonderdelen worden, zowel door mannen als door vrouwen en door jong en oud, bij a.v. P.E.C. beoefend.
Voordat de atletiekbaan "Wim Peters" in gebruik werd genomen werd ook al aan atletiek gedaan. Op 12 juni 1910 werd de voetbal- en atletiekvereniging PEC opgericht. Dankzij de zwolse atletiekvereniging is de naam Prins Hendrik Ende Desespereert Niet Combinatie (PEC) voor Zwolle behouden gebleven.

Historisch doek van rond de begintijd van PECIn de beginjaren werd 's winters gevoetbald en 's zomers aan atletiek gedaan. De naam "combinatie" geeft al aan dat de vereniging een "fusieclub" is. Een fusie van de Assendorpse Voetbalclub uit 1905 en de voetbalclub Prins Hendrik uit 1906. De Assendorpse voetbalclub heeft 5 jaar bestaan onder respectievelijk, de namen: "AVC", "Voorwaarts", "Volharding", "Sallandia"  en "Ende Desespereert Nimmer". In 1910 fuseerden Prins Hendrik en Ende Desespereert Nimmer tot P.E.C. (Prins Hendrik Ende Desespereert nimmer Combinatie)

In 1974 gingen de voetballers een avontuur aan in het betaalde voetbal, eerst onder de naam "PEC Zwolle" en later "FC Zwolle". De atletiek verzelfstandigde en ging onder de naam "AV PEC 1910 " verder. In 1980 nam av PEC 1910 een eigen kunststof atletiekbaan in gebruik op de plaats waar de huidige baan ligt. De atletiekvereniging is nu uitgegroeid tot een vereniging van rond de 800 leden. 

Namens de atletiekunie werd avPEC gefeliciteerd. De vlag wapperde bij het NK junioren van 2010.De avPEC 1910 is, evenals alle andere Nederlandse atletiekverenigingen, aangesloten bij de Atletiekunie (Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie). Atletiekunie is onderverdeeld in verschillende regio's. Iedere regio bestaat uit een aantal verenigingen, die mede door hun geografische ligging bij elkaar passen. A.v. P.E.C. 1910 hoort bij de Regio IJsseldelta, regio 21. Ieder lid van PEC wordt aangemeld als lid van de Atletiekunie.

AvPec 1910 heeft in de geschiedenis vele topatleten gekend en hoopt in de toekomst vele toppers te kunnen opleveren. De vereniging is er voor sporters op alle niveau's. Voor  beginnende hardlopers, jonge pupillen, wedstrijdatleten, studenten, wegatleten, meerkampers, springers, werpers, sporters met een handicap, sprinters en ook voor leden die het aan anderen mogelijk maken te kunnen sporten.
In het jubileumjaar 2010 schreef oud-journalist Steven ten Veen een boek over de historie van avPEC 1910. Dit boek is te koop bij de vereniging en verkrijgbaar bij de boekhandel

 


Ereleden avPEC 1910

Carel Dreuning
Frans Heffels
Jan Peters
WimPeters
Herman Timmerman
Joop Waterreus
Henk van der Worp

Leden van verdienste

Geert Brettschneider
Gurrie van de Brug
Jan Disco
Cor Dreuning
Dick Heidenrijk
Ria Hulsink
Joop Kranendijk
Connie van Riessen
Martin Simons
Ben Swienink
Wim Volkers
Alie van der Worp
Marc van der Worp
Ria Wennink-van Ark (2012)